Zijn wie je mag zijn

by Ilona

Zijn wie je mag zijn

Jezelf zijn. Mogen zijn wie je bent. Het klinkt zo mooi, maar toch is het lang niet zo vanzelfsprekend in ons dagelijks leven. Ik had er een mooi gesprek over met iemand waar ik al lange tijd mee mag werken. Iemand anders had ooit tegen deze persoon gezegd te voelen dat zij mag zijn wie zij is bij deze persoon. Ik denk eerlijk gezegd dat je geen groter compliment kunt krijgen.
Geaccepteerd

Ten diepste willen we allemaal geaccepteerd worden zoals we zijn, zonder poespas. Maar als de maatschappij ons al niet anders laat voelen of denken of doen, dan doen we het zelf wel.

Mijn huidskleur ervaar ik al lang niet meer als belemmering. Ookal weet ik dat er altijd mensen zullen blijven die mij erop beoordelen. Maar in het gezin waar ik het gesprek had was het zelfs iets wat meewerkte aan een directe klik vanaf het allereerste begin. Mede door eerdere ervaringen. Dat was en is voor mij dan weer bijzonder om te horen.

Gesloten deur

Dit gesprek vond plaats in een week dat er een deur niet open werd gedaan, omdat iemand 'het' (mij dus in dit geval) niet vertrouwde. Toen ik een tijd geleden met mijn man aan dezelfde deur stond was er niks aan de hand...

Wat zie je in de spiegel?

Na het gesprek dacht ik even aan dit voorval terug. Ik had me hierdoor aangevallen kunnen voelen, of zielig of wat dan ook. Ik had kunnen gaan denken dat het aan mij, mijn kleur lag. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het niet zoveel met mij deed. Dat degene niet opendoet, zegt niks over mij. Het zegt iets over de ander. Het zegt iets over de koppeling van de ander, de ervaring, de gedachten. Dingen waar ik niks mee hoef, niks mee kan, omdat het niet van mij is.

Vroeger zou dit anders zijn. Dan zou ik me persoonlijk gekwetst voelen. Het beeld dat ik in de spiegel zou zien, zou hierdoor geraakt worden. Het zou gevuld worden met: 'Jij bent anders' of 'Jij hoort er niet bij'.

Waar is jouw beeld mee gevuld? Welke gedachten zitten erop jouw spiegel geplakt?

jezelf zijn
Zien wie je mag zijn

Ik denk weer aan het gesprek. Wat is het toch mooi wanneer mensen, vaak zonder het te weten, je laten voelen dat je mag zijn wie je bent.

Maar om dat gevoel echt te kunnen voelen heb ik eerst zelf moeten wortelen. In mijn geval moeten wortelen in Gods liefde en vertrouwen, zodat ik dit ook van anderen aan kon gaan nemen, en belangrijker nog, het ook weer door kan en mag geven (Efeze 3). Omdat ik dit zelf zo doorworsteld heb, is het ook zo'n belangrijk onderdeel van mijn werk geworden, iets waar ik echt voor wil staan.

Wat mag er in jou wortelen?

Als je hier graag meer over wilt horen of erover na wilt denken, luister dan de nieuwste podcastaflevering 'Spiegelbeeld' (#15) van de podcast Thuiskomen bij jezelf.

Coming soon!

Er komt ook iets leuks aan wat hier wat mij betreft helemaal bij aansluit! Ik ben bezig met een (online) workshop. In de podcast hoor je er meer over. Maar wil je op de hoogte blijven, (of gewoon op z'n tijd geinspireerd worden) meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Dit kan door de gratis gids aan te vragen 'Van chaos naar rust'. Je ontvangt 7 praktische stappen die jou helpen om innerlijke rust te krijgen, ook middenin chaos. Of stuur mij een mailtje dat je op de lijst wilt: info@isyou.nl.

You may also like