In hoeverre heelt tijd de wonden?

by Ilona

Tijd heelt de wonden zeggen ze. Bij deze woorden zet ik nog steeds mijn vraagtekens. 15 jaar geleden maakte ik voor mij het tot nog toe grootste verlies in mijn leven mee. Zo’n periode gaat gepaard met troost en teleurstelling uit verschillende hoeken. Je weet zelf vaak niet wat je nodig hebt, dit kan ook nog eens van het ene op het andere moment veranderen, waardoor het voor je omgeving niet makkelijk is om je te troosten en te steunen.

Alles wat ik in die tijd kreeg aan kaartjes en woorden heb ik daarom bewaard. Toen was ik niet altijd in staat om het te lezen. Als ik er nu behoefte aan heb haal ik het tevoorschijn. Vaak is dat rond deze tijd, de sterfdagen van mijn vriend en zijn moeder. En het verdriet is dan net zo hevig.

Verzachtende omstandigheden

Wat maakt dat ik die uitspraak ‘Tijd heelt de wonden’ wel beter snap , is dat je nu weet dat er een nieuwe tijd komt. Een tijd zonder dat je emoties je uitelkaar lijken te scheuren. Een tijd waarin je weer kunt lachen, genieten en liefhebben. Dat maakt het minder scherp. En dat zorgt er ook voor dat je soms pas later de werking van woorden kan vatten.

Gedicht: Een droom, die geen bedrog is. (Voetstappen in het zand.)

Zo is het gedicht op dit kaartje een rode draad in mijn leven geworden, mijn reddingslijn kan ik wel zeggen. Niet op dat moment, maar pas toen ik er klaar voor was. Het is zovaak in mijn leven teruggekomen dat ik er niet meer omheen kon. En waar het mij eerst boos maakte, kwam er langzaamaan ruimte voor stilte, overgave en dankbaarheid.

Ik ben blij dat mensen toen niet hebben getwijfeld om woorden van troost en bemoediging op te schrijven. Het maakte me niet eens zoveel uit wat erop stond. Alleen al het feit dat mensen de moeite hadden genomen om een kaartje uit te zoeken vond ik al mooi. Ook mensen die mij niet kenden. Dat maakte mij nederig.

Twijfel nooit om mensen te bemoedigen wanneer je dit op je hart hebt. Je weet nooit hoe ‘helend’ het kan zijn. Vroeg of laat kunnen jouw woorden net even dat steuntje in de rug betekenen.

You may also like