De zomer was met het schrijven van het vorige bericht nog niet eens officieel begonnen, maar nu kunnen we er toch echt niet omheen dat het (hoog)zomer is. Het weer laat ons even een stapje terug doen. Voor mij de gelegenheid om hier en daar inspiratie op te doen.

In het programma De klas sprak schaatser Erben Wennemars met jongeren over succes. Hij sprak over zijn hoogtepunten maar zeker ook over zijn dieptepunten. Voor hem is duidelijk dat zijn val op de Olympische Spelen in Nagano hem uiteindelijk het succes van nu heeft gebracht. Dan komen we toch weer uit bij groeien door verdriet heen. In mijn vorige bericht lees je hier meer over. Wat mij aan het denken heeft gezet is de uitspraak van een jongen:


Ik ben succesvol als ik netto

meer aan de wereld heb gegeven

dan ik van de wereld heb genomen.


Prachtige uitspraak. En wat een verschil met hoe er vandaag de dag tegen succes aangekeken wordt. Succes wordt vooral afgemeten aan hoeveel je hebt, hoeveel je kunt, hoeveel je van de wereld kunt nemen. Ik zie het alleen al als ik mijn Facebookpagina open. Veel mensen delen alleen een bepaalde kant van zichzelf of willen zien hoe anderen het ervan af brengen. Een enome ‘vriendenlijst’en de reacties op (persoonlijke) berichten kunnen zo belangrijk worden dat mensen hier het gevoel van succes (of geen succes) aan gaan verbinden.

Wat is jouw doel?

Dit brengt ons bij een diepere laag dan de luchtkastelen die ons voorgeschoteld worden:  Wie ben JIJ en Waar sta je voor? Hier kan niet iedereen een antwoord op geven. En dat zorgt er voor dat je je gaat meten aan een ander of denkt je anders voor te moeten doen. Het maakt je doelloos. En hoe cliché het ook klinkt, zonder doel weet je ook niet welke richting je op moet.  Erben Wennemars probeert de jongeren in het programma duidelijk te maken dat succes in jezelf zit. Je bezit zelf de drijfveer om iets succesvol te laten zijn. Een doel is uiteindelijk maar een middel, maar wat zit er echt achter? Wat is de bedoeling? Het antwoord op die vraag brengt je bij jouw passie. De jongen van de uitspraak wilt bijvoorbeeld kernfysicus worden, dat is zijn doel. Maar zijn hartsverlangen is dat door wat hij geeft de wereld een beetje minder zal lijden.

Vanuit je passie, jouw hartsverlangen, kun je jezelf inspireren en verantwoordelijkheid nemen om het succes te bereiken dat jij voor ogen hebt. Of dat nu groot of klein is, iedere dag op tijd op het werk verschijnen of een grote prijs winnen, het maakt niet uit, want het is van jou. En dat mag gevierd worden, het liefst met de (echte) mensen om je heen!

Ga je met mij mee op zoek naar persoonlijk succes? Voel je vrij om jouw ervaringen en/of vragen te delen via Facebook Of neem contact met mij op

You may also like