Hoe hou je je staande als alles om je heen dreigt om te vallen? Hoe hou je je staande als de wereld steeds grauwer lijkt te worden?

 

Dat valt niet mee, vooral in een tijd waarin alles 24 uur per dag doorgaat. Nieuwsbeelden vliegen je om de oren, het ene nog heftiger dan het andere. Pesterijen kunnen thuis gewoon worden doorgezet via fb, whats app etc. Als er iets heftigs gebeurt in je leven heb je niet veel tijd om er bij stil te staan, het leven gaat door en snel ook!

Wat is het dan belangrijk om sterke wortels te hebben, om te weten wie je bent en niet zomaar neer te gaan. In het vorige bericht, ‘Alles voor je kind’ (klik hier), heb ik het over de invloed van je afkomst: Hoe kun je weten wie je bent en waar je naartoe moet als je niet weet waar je vandaan komt?

Familieverhaal

Hoe vaak sta je echt stil bij je afkomst, bij jouw verhaal? Ik doe het nu wat vaker door mijn werk en opleiding, maar anders zou het ook een stuk minder zijn. Vreemd eigenlijk, want het speelt zo’n grote rol in je leven. Jouw leven, jouw verhaal begint al bij het verhaal van je ouders en grootouders, hetgeen wat hen is overkomen, wat zij voor keuzes hebben gemaakt, hoe zij het leven hebben ervaren. Het heeft allemaal invloed op jouw keuzes in het leven, jouw gedragingen, jouw verhaal.

 

Mijn basis

Op de Facebookpagina van ISYou heb ik in een bericht aangekondigd dat er een wandeling aankomt met het thema: ‘Terug naar je roots’. Ik benoem in dit bericht dat mijn roots ver weg liggen, op Sri Lanka, bij mensen die ik niet ken.  Met mijn begin zullen vast een hoop emoties tegelijk aanwezig zijn geweest. Voor de één een afscheid en voor de ander een nieuw begin, vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. Ik ben me altijd bewust geweest van het feit dat de ouders die ik nooit zal kennen en het eiland waar ik maar een maand inwoner van ben geweest aan de basis hebben gestaan van mijn bestaan. Hier beginnen mijn wortels, die kun je niet zomaar afhakken, ook al zal ik nooit iets weten over mijn biologische ouders. Mijn ouders hier in NL hebben dat goed begrepen. Zij hebben mijn begin, mijn afkomst een goede plek in mijn leven gegeven. Zij konden verder bouwen op de basis van mijn onbekende ouders, er kon vertrouwen worden opgebouwd. Hierdoor was het mogelijk om een nieuw kerngezin te vormen, ook al heeft hierin niemand een bloedband.

Ik ben blij dat mijn wortels niet alleen in de eerste fase van mijn leven vast zijn komen te liggen en dat ze niet alleen te vormen zijn door een bloedband. Dat maakt onze wortels anders dan de diepe wortels van bomen: Wij zijn veranderbaar.

Roots is you

Hou de site in de gaten of like de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van IS You en de aankomende wandeling. Meld je aan voor de nieuwsbrief voor extra informatie en inspiratie!

You may also like