Recht op jouw doel af, of toch niet?!

by Ilona

Recht op jouw doel af, of toch maar niet?!

Wat doe jij als je iets spannend vindt?

Ga je er dan met een boog omheen of zoek je het bewust op? Ik hoorde eens van iemand met een gigantische spinnenfobie dat deze persoon als therapie blootgesteld werd aan de spinnen. Eerst vanaf een afstandje en steeds dichterbij, totdat ze er zelfs een ging vasthouden. Zo’n grote behaarde..brrr. Ik geloof dat ik dat zelf niet eens zou durven!

Vooral niet aan denken

Ik had de afgelopen tijd met heel wat spannende dingen te dealen. Of eigenlijk liet ik me al lange tijd door dingen blokkeren. Zo vertelde ik in mijn vorige bericht dat ik het al lange tijd op mijn pad had gekregen dat ik iets met mijn verhaal aan de slag moest. Maar door mezelf maar extra omlaag te halen werd dat steeds onbelangrijker en verdween het naar de achtergrond. Als je er niet aan denkt is het er ook niet, toch?! Jij weet net zo goed als ik dat het zo niet werkt.

Wat je zegt....

Om iets met mijn verhaal te kunnen doen, moest ik eerst weer naar mijn binnenwereld. Wat houdt mij tegen, waarom stel ik uit?

In mijn podcast Thuiskomen bij jezelf geef ik aan dat ik niet graag praat in het openbaar. Voor ik met de podcast startte ben ik voor mezelf eerst eens nagegaan waardoor dit toch komt. Vroeger was dit namelijk helemaal niet zo. Ik vond het leuk om spreekbeurten te houden bijvoorbeeld. Totdat er ooit een docent zei dat ik saai sprak. En ze maakte er nogal een theaterstuk van, waardoor het waarschijnlijk nog meer bij mij binnenkwam. Maar het belangrijkste wat ik toen niet kon pakken en nu wel: ZIJ vond dat ik saai sprak. Want het was haar mening en die mocht zij uitspreken. Maar ik nam het aan als waarheid en als afwijzing van mezelf. Ik weet nog dat mijn groepje tegen de docent in opstand kwam, maar het enige wat bleef hangen voor mij waren de woorden van die docent.

Sinds die opmerking ben ik me zo bewust geworden van mijn manier van praten. Het zorgde ervoor dat ik vooral bezig was met de vraag of mensen nog wel geboeid waren als ik aan het woord was.. En dit zorgde er weer voor dat ik zoveel mogelijk mijn mond hield.

Ken je dat ook, dat een kleine opmerking van iemand zo blijft hangen en zelfs zo doorwerkt? Het is ook niet zo gek als je bedenkt dat een negatieve ervaring 5 keer zwaarder telt dan een positieve ervaring....

Uit mijn comfortzone

Veel van mijn blokkades konden beantwoord worden door de manier waarop ik naar mezelf keek. Het was bijvoorbeeld niet zozeer dat die docent mij afwees, maar dat ik mezelf al in eerste instantie afwees, dat was mijn basis. Dat moest ik eerst om gaan zetten. En pas toen ik dat om kon zetten, kon ik ook weer naar buiten treden.

En dat gebeurde, met de podcast. Super spannend vond ik het moment van lanceren! En spannend vind ik het nog steeds. Want je wordt ineens kwetsbaar. Ineens wordt het zichtbaar voor anderen (hoorbaar in dit geval).. Om het niet uit te stellen heb ik tegen mezelf gezegd, al is het 1 iemand die ermee geholpen is, is dat de persoon waar ik het voor doe! Ik had iets nodig om in het diepe te springen en niet terug te deinzen.

review podcast thuiskomen bij jezelf
Jij doet ertoe

Dankbaar was en ben ik dan ook om van mensen te horen wat het doet, hoe het ontvangen wordt. Ik moet bekennen dat het mij verrast. Niet om mezelf op de schouder te kloppen. Maar eigenljik om mezelf even in de spiegel aan te kijken. Want bijna was ik in het verhaal gaan geloven dat mijn verhaal er niet toe doet. Dat wat ik in mij heb aan kennis en ervaring er niet toe doet. Dat de persoon die ik ben er niet toe doet.

Maar het doet er wel toe. Jij doet ertoe. Maar dat moet jij eerst zelf gaan doorkrijgen. En als jij dat eenmaal doorhebt, houdt niemand jou meer tegen om naar buiten te treden. Geen negatieve woorden van een ander, maar ook niet van jezelf. Want jij staat stevig op jouw grond. Op dat stukje grond is rust en ontspanning. En hoe fijn is het dat jij vanuit die rust en ontspanning mag gaan ontdekken wat jij op en met jouw stukje grond wilt doen?!

  • Laat jij je omlaag halen door gedachten van jezelf of van anderen?

  • Stel jij dingen uit of vermijd je situaties door meningen die in jouw hoofd waarheid zijn geworden?

  • Lukt het niet om stevig op jouw grond te staan?

Laat mij je meenemen om te ontdekken hoe jij krachtig jouw plek in kunt nemen en rust mag gaan ontvangen.

Luister de podcast Thuiskomen bij jezelf en ontdek wat thuiskomen voor jou betekent en wat jij hier voor nodig hebt. 

Als jij voelt dat het tijd is om blokkades weg te nemen of aan de slag wilt met jouw stuk grond stevig te krijgen neem dan contact met mij op. Dan neem ik jou 1 op 1 mee in jouw innerlijke reis om thuis te komen bij jezelf!

You may also like