Blijdschap en verdriet

Deze tijd staat in het teken van herdenken en feestvieren. De twee uiterste dingen van het leven, verdriet en blijdschap komen op 4&5 mei bij elkaar. Het is belangrijk dat we blijven herdenken, al is het dan maar even. Het is belangrijk dat nieuwe generaties ook bekend blijven met de pijnlijke momenten uit het verleden om hiervan te leren.

2 minuten

De geschiedenis van oorlogen en met name de Tweede Wereldoorlog heeft me altijd al geboeid, maar dan nog kan ik me (gelukkig) geen voorstelling maken van hoe het geweest moet zijn: De wanhoop, angst, haat, heldhaftigheid etc. Dan denk ik ook wat zijn 2minuten? 2 minuten tegenover 5 jaar oorlog in Nederland. 2 minuten tegenover de oorlog buiten Nederland. 2 minuten tegenover al de oorlogen die zich nu nog afspelen, ook binnenin mensen.. Nieuwe generaties krijgen de sporen van het onrecht mee in de opvoeding, waardoor een oorlog generaties lang doorwerkt.

Van generatie op generatie

Het is verleidelijk om kwaad te spreken over alle misdaden die gepleegd zijn en die gepleegd worden onder het mom van oorlog. Maar dan denk ik weleens ben ik zoveel beter dan, zelfs met de wetenschap van 70jaar geleden? Ben ik niet nog steeds geneigd mensen in een hokje te duwen? Heeft de wereld wel iets geleerd?

Daarom is het goed om vanavond stil te staan bij de oorlog van toen en te beseffen dat het ook onze oorlog blijft, want een oorlog stopt niet bij bevrijding, maar het gaat generaties door.

Otto frankIk ben stil om 20.00uur en jij??

Kijktip:http://tvblik.nl/de-reunie/stedelijke-scholengemeenschap-middelburg

You may also like