Kom in verbinding met je emoties

by Ilona

Kom in verbinding met je emoties

En toen was het ineens zomer. De natuur verstopte het eerst een beetje, maar nu zie je pas hoe welkom de natte lentedagen waren. Heb je gelet op de vele soorten groen die alleen al zichtbaar zijn?
Wat dat betreft zijn wij ook goed in het verbergen van ons binnenste. En dat brengt me op mijn laatste bericht waarin ik aangaf dat verbinding een belangrijk onderdeel is in een rouwproces. Niet alleen verbinding met de ander, maar zeker ook met jezelf. Wie ben jij, wat zijn je behoeften, wat voel je, wat geloof je over jezelf en de ander...?

Lees hier het vorige blog over onnatuurlijk verlies.

blog www.isyou.nl
Vroeg geleerd

Wat wij aan de buitenkant laten zien, ons gedrag, wordt aangestuurd door onze emoties. Die emoties ontstaan niet zomaar, emoties tonen je onderliggende (onvervulde) behoeften. En die behoeften ontstaan al vroeg in ons leven. Als kind doe je er alles aan om door je ouders gezien te worden, ze te plezieren, contact te hebben. Als baby begin je met verbinding zoeken door te huilen als je ergens behoeften aan hebt en merk je al snel dat een lach van jou een lach bij je ouders opwekt.

Later ga je andere manieren leren om goedkeuring, waardering te krijgen. Bijvoorbeeld door hard je best te doen op school of door je thuis zo min mogelijk te laten horen, zodat ze geen 'last' van je hebben. Je krijgt al snel boodschappen mee over wat men van je verwacht of wat jij als waarheid aanneemt. En hoe ouder je wordt, hoe meer boodschappen er kunnen nestelen waar je naar gaat leven: Als ik maar hard genoeg werk dan ben ik iets waard, als ik altijd voor anderen klaarsta ben ik geliefd, jongens huilen niet, etc.

Op eigen benen

Ik sprak met iemand van wie de partner overleden is. We hadden het over de gezinnen van herkomst. Daar wordt immers je basis gevormd en vorm je een waarheid die je meeneemt in je leven. De vrouw kwam uit een gezin waar weinig ruimte was voor waardering en ontplooiing. Tot haar dood toe heeft zij geprobeerd om bij haar ouders de waardering en erkenning te vinden zonder het te krijgen. Dat is een groot gemis in iemands leven. En tot de dood kan dit tot frustraties en boosheid leiden als je hier geen weg in vindt.

Als kinderen, hoe oud we ook zijn, blijven we altijd zoeken naar goedkeuring van ouders, van de ander, hoe diep het soms ook is weggestopt. Maar het verschil tussen jouw kleine versie en jouw volwassen versie is, dat de volwassen versie niet afhankelijk is, je maakt eigen keuzes. Jij hebt de keuze om onderscheid te maken tussen het verleden en nu. Jij hebt de keuze om een nieuwe waarheid te gaan vormen, die niet belemmerend is, maar juist opbouwend en verbindend.

Verkeerd verbonden

Als we ons er niet bewust van zijn dat onder ons gedrag van nu onvervulde behoeften van vroeger liggen, raken we uit de verbinding met onszelf en de omgeving. Je voelt je bijvoorbeeld onzeker. Maar dit laat je aan de buitenkant niet zien. Wat eraan de buitenkant uitkomt is kritiek of irritatie naar een ander. In plaats van te zeggen dat je het even niet meer weet, ga je de ander beschuldigen jou niet serieus te nemen. Bij de ander roept dit ook gevoelens op, maar er wordt ook weer gereageerd vanuit de buitenkant. De ander trekt zich terug of wordt boos.

Herstelwerkzaamheden

Als we doorkrijgen dat eronder die emotie een behoefte schuilgaat kunnen we het ombuigen. In het geval van de vrouw leerde zij een man kennen die uit een ander nest komt. Ineens zie je dat dingen anders gaan. Je gaat er samen over praten, je krijgt spiegels voorgehouden. Je krijgt de kans om het anders te doen.

Door jezelf onder de loep te gaan nemen geef je jezelf de kans om verantwoordelijkheid te nemen voor je emoties en je gedrag.

Op jouw plek

Pas wanneer jij je plek inneemt en jouw onvervulde behoefte gaat zien kan er ruimte komen voor herstel. Niet (altijd) doordat de andere partij jouw behoefte ineens gaat zien. Maar doordat je het zelf gaat herkennen en erkennen. Dan ontstaat er verbinding met wat erin je binnenste speelt en kun je dit ook aan de buitenkant laten zien.

Loop jij met overtuigingen die jou belemmeren om jouw leven te leiden? Heb je moeite om je plek in te nemen? Blijf er niet alleen mee lopen. Ik loop graag met je mee. Kijk gerust eens verder op mijn site en neem bij vragen geheel vrijblijvend contact op via het contactformulier of via info@isyou.nl

You may also like