Onzinkbaar..?

‘De producer van de film ‘Titanic’, James Cameron, zegt: “De Titanic is een metafoor voor het leven. We zitten allemaal op de Titanic.” Toen de Titanic in 1912 uitvoer, dacht men dat het schip nooit kon zinken omdat het was gebouwd volgens een nieuwe technologie. De romp van het schip was onderverdeeld in zestien waterdichte compartimenten. Zelfs als vier van die compartimenten beschadigd zouden raken of zouden vollopen, dan nog zou het schip blijven drijven. Helaas zonk de Titanic om tien minuten voor half drie op 15 april 1912. 1513 mensen vonden de dood. Toentertijd dacht men dat vijf van de waterdichte compartimenten gebarsten waren bij een botsing met een ijsberg.

Maar op 1 september 1985 werd het wrak van de Titanic gevonden. Het lag verticaal op de bodem van de oceaan en er was geen spoor van een lange scheur in de romp van het schip, zoals men had gedacht. Wat ze ontdekten was dat de schade aan één compartiment gevolgen had voor alle andere.’ Uit Bible in one year.

Herstelwerkzaamheden

Veel mensen maken dezelfde fout als de bouwers van de Titanic. Ze denken dat ze hun leven kunnen verdelen in verschillende ‘compartimenten’ en dat ze die compartimenten van elkaar kunnen scheiden, zodat ze geen invloed op elkaar hebben. Maar als er ergens in ons leven een barst zit, werkt dit in alles door. Oude wonden, blokkades, het houdt ons tegen om in het licht te komen, om tot ons doel te komen.

Op een vrouwenochtend hadden we het over ons levensverhaal en de barsten die zijn ontstaan. Wat doen we met die barsten? Geven we ze aandacht, of proberen we ze te negeren en hopen we maar dat ze niet groter worden?
In Japan is het gebruikelijk om gebroken servies te herstellen met een soort goudlijm. (Zie Kintsugi). Een reparatie die symbool staat voor de dingen die niet goed gaan, en een poging doen jezelf te verzoenen met de imperfecties van het leven. Ik vind het een mooie symbolische gedachte in een wereld waarin alles om volmaaktheid draait.

We redden het niet door alleen de  buitenkant te herstellen als onze binnenkant niet hersteld is. Barsten hebben aandacht en zorg nodig. Dan pas kunnen we verder zonder dat de barsten groter worden. Zo mogen we, inclusief imperfecties, weer heel worden en stralen als nooit tevoren!

You may also like