Bij IS You staat wandelen centraal, omdat het voor mij belangrijk is. Wandelen geeft mij rust en energie. Maar ik bedoel vooral ook letterlijk wandelen. Niet constant rennen door het leven, najagen van idealen van jezelf of van anderen, maar gewoon wandelen, tevreden zijn, het geluk in jezelf zoeken. Dit heb ik moeten leren en ik denk dat ik niet de enige ben…

Ik zou kort terug komen op het boek ‘Als jij en ik wij worden’ uit het vorige artikel. Ook hier gaat het over wandelen. Het blijkt een lastige klus te zijn in onze gejaagde wereld om tot jezelf te komen. Er rennen steeds meer mensen weg van hun verantwoordelijkheid omdat zij deze niet aan denken te kunnen of vinden dat een ander verantwoordelijk is en steeds meer mensen krijgen al op jonge leeftijd met een burn-out of een depressie te maken. Waar kan dit dan mee te maken hebben?

Gelukkig zijn met jezelf

Daar wil de schrijver van het boek naartoe en daar wil ik ook met jou naartoe. Als je gelukkig wilt zijn met jezelf moet je jezelf eerst leren kennen, in het boek wordt zelfs genoemd dat we eerst met ons zelf moeten LEREN trouwen. We gaan wel een relatie met een ander aan terwijl we niet eens de relatie met ons zelf aan zijn gegaan.

gelukRegelmatig heb ik het er met mensen over dat het apart is dat je wel leert hoe de cyclus van de vrouw verloopt, maar dat je niet leert dat het prima is als je eens niet zo lekker in je vel zit  (hallo hormonen), dat je tevreden met jezelf mag zijn, ook als een ander altijd hogere punten haalt, meer ‘vrienden’ lijkt te hebben of meer geld verdient. Een perfect leven bestaat niet en geluk zit in jezelf, niet in prestaties of bezit.

Hoe kan geluk in jezelf zitten?

Je ziet het al in de manier hoe anders mensen met tegenslagen om gaan. De een loopt er voor weg terwijl de ander het onder ogen kan komen. Hier is vertrouwen voor nodig, eigen kracht. Hoe kom je daaraan? Het begint al in je eerste jaren, daar ontstaan je eerste relaties. Het is belangrijk dat je zorg en liefde ontvangt, waardoor je vertrouwen in de omgeving op gaat bouwen. Dit heb je nodig om als klein mens jouw wereldje te verkennen  binnen de grenzen die je van volwassenen opgelegd krijgt. Hierdoor leer je om je eigen wil te ontwikkelen, maar ook met regels om te gaan. Dit is nodig om  later samen te werken, maar ook om conflicten met anderen aan te durven gaan zonder aan jezelf en aan de ander voorbij te gaan. Als puber heb je bijvoorbeeld niet alleen vertrouwen in jezelf nodig, maar zeker ook van de omgeving om je af te zetten binnen veilige grenzen, zodat je je identiteit kunt ontdekken met vallen en opstaan. Door het vertrouwen dat je hebt opgebouwd in jezelf en anderen weet je dat je goed bent zoals je bent, ook al ga je soms kei hard onderuit. Je bent van binnen in balans waardoor je onafhankelijk bent van het geluk buiten jezelf, van de goedkeuring van anderen bijvoorbeeld. Je durft te vallen en ook weer op te staan.

Leren wandelen

Als het vertrouwen ontbreekt om de wereld te ontdekken, durf je niet op jouw eigen grond te gaan staan. Het risico is groot dat je aan jezelf voorbij gaat of aan de behoefte van anderen. Je kunt niet aan je eigen verwachtingen voldoen en een ander zal hierdoor ook nooit aan jouw verwachting kunnen voldoen. Je blijft rennen.   

Gelukkig kun je leren wandelen, om weer tot jezelf te komen. Dan hoef je jezelf niet kwijt te raken in relatie met anderen. Dan kun je gelukkig zijn zonder dat alles altijd onder controle is.

Misschien heb je moeite om te wandelen, om de relatie met jezelf aan te gaan. Twijfel niet en neem contact met me op en wandel met mij naar jezelf.

 

 

 

 

 

You may also like