Hoe ga jij om met chaos?

by Ilona

Hoe ga jij om met chaos?

Impact

Soms kun je in een fase van je leven zitten waarin alles op een hoop lijkt te komen. Dit kan om je heen zijn, maar ook bij jezelf. En het werkt heel logisch, hoe dichterbij iets is, hoe meer impact het heeft.

Ik weet niet hoe jij het ervaart, maar nu er een oorlog 'dichtbij' afspeelt zie ik de onrust bij mensen toenemen. Er ontstaat interne chaos. Onrust, angst, twijfel, onmacht. En met die gevoelens willen we iets, dat is menselijk. Vaak reageer je vanuit jouw eerste impuls, een oerreactie. Denk aan vluchten, bevriezen of aanvallen.

Overspoeld

Ik moest vandaag terugdenken aan een begeleidingsgesprek van afgelopen week. Deze persoon, die alle zeilen bij moet zetten om in het leven te staan, wordt net als iedereen die het nieuws niet af kan zetten overspoeld. Overspoeld door de oproep om mensen in huis te nemen. Overspoeld met een schuldgevoel omdat degene dit niet doet. Overspoeld door schuldgevoel, omdat mensen het ergens anders slechter hebben.

Overspoeld raken ligt sterker op de loer als je niet stevig op eigen grond staat. Als je niet helder hebt wat jou grens is of die van een ander niet kunt accepteren. Dan zal dat wat jij doet of een ander altijd te weinig zijn, altijd beter kunnen, mooier etc. Want zeg nu zelf, in vergelijken zijn we erg goed, toch?!

Vluchten, bevriezen of aanvallen

Vluchten, bevriezen of aanvallen, het zijn oerreacties die in ons zitten om ons te beschermen tegen gevaar. We reageren zo automatisch vanuit de basis, zonder dat we er bewust van zijn.
Bij gevaar heel handig, als je over wilt steken en er een auto aan komt rijden bijvoorbeeld. Maar ook de gevoelens die pijn doen, waar je niet aan wil, roept deze oerreactie op. Gevoelens die jij probeert te overschaduwen door in de aanval te gaan of door juist terug te trekken.

Toch geeft het vrijheid als je deze gevoelens toe kunt laten, hoe spannend dat ook is.

vrede

Door zonder oordeel te LUISTEREN kwam de onmacht van vroeger naar boven.

Samen konden we naar de diepere laag van gevoelens gaan. En samen kwamen we op het punt dat er voor dat moment en dat stuk los mocht worden gekomen van schuld en dankbaarheid vastgepakt mocht worden.

Dat wil niet zeggen dat alles opgelost is. Nee, je zult vaker dingen tegen komen die niet op te lossen zijn dan wel. Maar jij kunt wel tot een punt komen dat het draagbaar wordt en dat jij vanuit acceptatie en vrijheid op jouw plek in het leven mag staan.

Wat heb jij los te laten?

Om jou hiermee op weg te helpen heb ik een korte overdenking opgenomen voor de podcast Thuiskomen bij jezelf. Luister het via jouw favoriete podcastkanaal of klik op de knop hieronder:

You may also like