Duurzame relaties

Ik had vorige week een regiodag waar ik bijscholing volg. Het thema was ‘Van je familie moet je het hebben..!’ De rode draad was ‘duurzaamheid in verbindingen’. Hoe willen we duurzaam leven, zo leven dat we in onze eigen behoeften kunnen voorzien, maar ook verantwoordelijkheid nemen voor de nieuwe generatie?

Begin bij START

Het fundament van onze relaties wordt gelegd in het gezin waar je opgroeit. Hier ontstaat het vertrouwen in jezelf en in de omgeving, of juist niet. Het is een uitdaging om je geschiedenis onder ogen te zien, maar onmisbaar om relaties aan te kunnen gaan. Wanneer je namelijk relaties aangaat komen er ineens verschillende geschiedenissen bij elkaar die met elkaar door een deur moeten. Dat is al niet gemakkelijk zonder brokstukken uit het verleden…

We zijn geneigd om te vergeten dat moeite ook bij het leven hoort en dat we daar toch echt doorheen moeten. Het is  verleidelijk om moeite uit de weg te gaan en geluk ergens anders te gaan zoeken, daar waar het gras groener LIJKT. En dat valt tegen, want dan blijkt oud zeer toch niet te verdwijnen. Hans Groeneboer, een van de sprekers die dag, gaf het mooi aan met het voorbeeld van Facebook: ‘We etaleren hier onze mooie momenten om te delen. Maar er zou ook een pagina moeten zijn voor de moeilijke momenten, want die horen net zo goed bij het leven en zijn even belangrijk om te delen met de mensen om je heen. Maar als je dit gaat delen word je zo ‘ontvriend’.’ We stoppen moeite liever weg en als we het zelf niet wegstoppen is het de omgeving wel die je duidelijk maakt dat de periode van verdriet of strijd te zwaarmoedig is en dat het wel klaar mag zijn. We maken zo ons zelf, maar ook de ander onzichtbaar. En degene die er dan onder lijden zijn de onschuldige derden: kinderen, de (nieuwe) partner, de stiefkinderen etc.

Hoe duurzaam leef jij?

Hoe wil je nu de verantwoordelijkheid nemen voor nieuwe generaties, wat wil je doorgeven? Dat het leven een grote Facebookpagina is met hoogtepunten en als dat niet meer het geval is wordt de pagina gesloten? Of dat er ook minder leuke, mooie dingen in het leven gebeuren waar je niet voor weg hoeft te lopen, maar waar je samen doorheen kunt komen? Juist door ook de moeite in je leven aanwezig te laten zijn, kun je zelf de ruimte in nemen om problemen op te lossen. Je maakt jezelf en de ander zichtbaar. Dit geeft vertrouwen, ook voor de toekomst!

Familie Meer lezen over dE verschillende workshops? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

You may also like