Een bewust momentje, alsjeblieft

by Ilona

Mensen vragen regelmatig hoeveel uur ik werk. Sowieso al een vraag waarvan ik denk: wat is de relevantie van de vraag?, maar dat buiten beschouwing gelaten. Ik vraag dan ook meestal of ze de uren bedoelen dat ik werkelijk geld verdien of de uren die ik moet investeren om überhaupt werk te hebben. Wat vaak wordt vergeten is dat als je voor jezelf werkt een vrije dag of middag meestal betekent dat je bezig bent met administratie, bijscholing of andere bijkomstigheden zoals het voldoen aan registratie eisen, het bijwerken van mail, social media (gaat steeds beter toch!?) of telefoontjes afhandelen. Ik heb niet eens kinderen waar ik rekening mee hoef te houden en toch lijkt een dag soms ongemerkt aan me voorbij te gaan.

Pak je moment

Nu las ik afgelopen weekend weer hoe belangrijk het is om iets te doen dat echt van jou is. Al is het heel even op de bank zitten met een muziekje aan. Echt iets waar verder niks aan vasthangt. En echt iets wat je heel bewust voor jezelf doet, gewoon omdat je het leuk vindt. Want dat bewust dingen doen, doen we nog veel te weinig.
Soms is het goed om iets weer even op papier te zien staan. Want tja, het advies geef ik aan anderen, maar wanneer heb ik dat nu nog voor het laatst gedaan, echt bewust tijd voor mezelf genomen!? Meestal is het met iemand anders, is het functioneel of gaat zo’n vrije dag toch nog ongemerkt voorbij met van alles en nog wat. Een kaartje hier, een bloemetje en een praatje daar, poetsen, etc.

De koe bij de horens pakken

Dat kan toch anders Ilona. Jazeker, sterker nog, vandaag ben ik gestart. Ik had een vrije middag voor de boeg. Eerst hoorde ik ergens nog een klein stemmetje: ‘Tijd moet je toch ‘nuttig’ besteden?’ Ik had bijvoorbeeld heel keurig bedacht om mezelf voor te bereiden voor een bijscholing van morgen. Maar het was prachtig weer. Heeft die voorbereiding prioriteit? Nee. Dus ik heb lekker de wielrenfiets gepakt. Ik ben een mooi weer fietser, dus nu de zomer op z’n eind loopt grijp ik mijn kans.

Het voelde eerst een beetje als spijbelen, maar dat viel al snel van me af. Tussen de pensionadas, dat dan weer wel. Maar ook dat is een feest. Zolang ze je niet met de elektrische fiets omver rijden of midden op de weg slingeren met het peukje in de mond krijg je de alleraardigste groeten. Of proberen ze zelfs koeien voor je te verjagen.  Fijn zo’n bewust momentje! Maar je moet het wel zelf pakken.

Samen tegen voedselverspilling

Even een uitstapje, maar voor wie het leuk vindt: Deze week is het verspillingsvrije week. Iets waar ik al wel lange tijd bewust mee bezig ben en waar ik dan ook wat extra aandacht aan wil besteden. Ik moet wel zeggen dat ik het geluk heb dat ik een man heb die als kliko fungeert, waardoor wij eigenlijk weinig tot niks weggooien. Maar als er onverhoopt toch iets over is wordt er een nieuw gerechtje van gemaakt of gaat het de vriezer in. Ook leuk is de app ‘Too good to go’. Een app waar ondernemers uit de buurt zijn aangesloten. Voor 5 euro red je een eten van de vuilnisbak. Je weet vantevoren niet wat je krijgt, dus je moet wel van verrassingen houden.

Bij de Jumbo in ons dorp hebben ze ook een bak met producten die aan de datum zijn, maar nog prima gegeten kunnen worden en met korting aangeboden worden. Net als de 35%korting producten bij de Albert Heijn. Niet alleen goed tegen verspilling, maar ook leuker voor je portemonnee.

Mocht je hier ook meer mee willen doen, kijk dan zeker op de site van Samen tegen voedselverspilling.

You may also like