Mooi om alles weer uit te zien schieten in deze tijd van het jaar. Altijd spannend wat er opkomt in de tuin. Het insectenhotel is verplaatst en ineens weten de bijtjes het te vinden. Schijnbaar zijn de reviews goed, want het hotel wordt flink bezocht.

De bijtjes.. en de bloemetjes

Een heel natuurlijk iets.. En toch zo moeilijk om over te praten. Het woord piemeltje bijvoorbeeld. Het zorgde tijdens een kerkdienst voor een mix van gelach en ontzetting. Mijn hoofdgedachte is vooral: Als de dingen al niet bij naam genoemd kunnen worden, wordt het erg lastig om thema’s rondom seksualiteit bespreekbaar te maken. Laat staan als het om misbruik of seksuele geaardheid gaat. Mensen raken in een kramp als het om seksualiteit gaat. Door schaamte, onwetendheid of een combinatie. Er wordt geoordeeld, gelachen of gezwegen. En dit geldt zeker niet alleen binnen de kerken.

Rolmodel

Eerder deze maand ben ik naar een vrouwendag geweest met het thema ‘Rolmodel gezocht’. Ook hier kwam seksualiteit ter sprake. Want als vrouwen, jong en oud, kunnen we hierin voor elkaar zeker een voorbeeld zijn. Hoe ga je met elkaar om in een  relatie? Hoe stel je grenzen? etc. En wat mij betreft het allerbelangrijkste, dit alles zonder oordeel. 

Over de drempel

Tijdens het brainstormen die dag kwam o.a. een thema avond voor tieners naar voren. Puur om de drempel om over seksualiteit te spreken weg te nemen. En ook om het misverstand weg te nemen dat jongeren vandaag de dag alles weten. Want wat weten ze nu echt zonder dat erover gesproken wordt? Datgene dat de tv en het Internet voorspiegelt. Platte praat en een onrealistisch beeld over seks en relaties. 

No shame

Ik vind het mooi om gezinnen te zien waarin, op niveau, openlijk over seksualiteit gesproken wordt. Voor kinderen met een beperking is de wereld al lastig, laat staan als al die vreemde gevoelens en veranderingen om de hoek komen kijken. Het vraagt om duidelijkheid, duidelijkheid over gevoelens, gedachten en vragen die op kunnen komen en lichamelijke veranderingen die bij de ontwikkeling horen. Door kinderen hierin al vroeg bij de hand te nemen mogen ze zich veilig en gehoord voelen en ontwikkelen zonder oordeel, zonder schaamte. 

You may also like