Een christelijke wandelcoach: de voordelen

by Ilona

Een christelijke wandelcoach: de voordelen

‘Ik ben niet alleen gegroeid in het leven, maar ook in mijn geloof’, vertelde een klant van me onlangs.

En dat was helemaal niet een doel voor haar toen ze begon met wandelcoaching. Iedereen heeft zijn eigen worstelingen in het leven. Het geloof kan nog een extra druk met zich meebrengen. Als je al worstelt met identiteitsvraagstukken, speelt je geloof hier vaak een rol in. Want jouw geloof bepaalt mede hoe jij in de wereld staat.

In een tijd waarin het geloof en zeker het christelijk geloof steeds verder naar de achtergrond verschuift, kun je juist als christen baat hebben bij gesprekken met een christelijke wandelcoach. In dit blog vertel ik je meer over christelijke wandelcoaching en hoe het jou kan helpen bij belangrijke levensvragen.

Wat is wandelcoaching?

Toen ik van het helpen van mensen mijn werk wilde maken, wist ik dat ik dat niet alleen vanuit een stoel wilde. Deze hulp had ik vroeger zelf wel gehad, maar werkte voor mij niet voldoende.

Ik ben altijd een buitenkind geweest. Dat buitenzijn gaf mij een bepaalde rust. Zelfs toen ik in een depressie zat vond ik in de natuur nog een lichtpuntje. Ik heb zelf later moeten ontdekken dat ik dit ook kan inzetten om mezelf beter te voelen. Om de natuur als medicijn in te zetten.

En dan niet alleen door in de natuur te zijn, maar ook door erin te bewegen. Wandelen was de sleutel. Ik wandelde me letterlijk en figuurlijk lichter.

"Ik wandelde me letterlijk en figuurlijk lichter"

Uit eigen ervaring weet ik wat het met je doet om buiten te zijn. Om te lopen. Om na te denken in een natuurlijke omgeving. Want natuur doet iets met je. Het is bekend en vertrouwd. De vormen, zoals een boom, de kleuren, zoals het groen van het gras. Ook de herhaling is fijn. Dat brengt rust, omdat je weet wat je kunt verwachten. Zo anders dan je leven. Waarvan de dingen, zeker in tijden van stress, onoverzichtelijk zijn. Je hoeft niet na te denken over de natuur. En dat scheelt al zoveel in je hoofd. Dan komt er meer ruimte vrij. Mensen die wandelcoaching bij mij doen zeggen ook regelmatig dat ze echt hun hoofd leeg wandelen. 

Ilona Sonneveld christelijke wandelcoach

Maar er is meer. Want door te bewegen verlaagt je stressniveau. Daar hoef je zelf helemaal niet over na te denken, dat gebeurt gewoon. Doordat er o.a. serotine wordt aangemaakt: het gelukshormoon. Er zit veel in die beweging. Ik zie het gebeuren bij mijn klanten. Ik hoef alleen maar mijn pas te vertragen ten opzichte van de ander en dan komt er al meer ontspanning. De ademhaling wordt rustiger.

Vandaar dat piekeren ook afneemt tijdens het wandelen, helemaal als je het van je af kunt praten. Ik zie vaak gebeuren dat mijn klanten voor aanvang van de sessie met iets komen waar ze de hele week mee hebben gelopen. Als we beginnen met wandelen komt het ter sprake en ik hoef eigenlijk niet eens iets te zeggen, misschien een klein voorzetje, want ondertussen hebben ze het voor zichzelf al helder. Ik zie dan al snel dat denkbeeldige lampje boven hun hoofd verschijnen, zonder dat ze het zelf doorhebben.

Wil je meer weten over het begrip wandelcoaching. Dan is dit een mooie leestip. De website wandelcoach.nl geeft 12 redenen waarom wandelcoaching werkt. 

Waarom een christelijke wandelcoach?

Een wandelcoach loopt letterlijk en figuurlijk met je mee. Zie het als een tijdelijke medereiziger als je onderweg bent. Als het klikt praat je even tegen elkaar en voor je het weet ben je op je bestemming.

We zijn snel geneigd om dingen op te kroppen of om iets te bagatelliseren. ‘Een ander heeft het zwaarder’, ‘Ik durf dit niet te delen, ‘Wat zullen ze van mij denken’. Het geeft al rust als jij niet tegenover iemand hoeft te zitten en degene aan hoeft te kijken als jij ‘moet’ praten. Maar ook als jij naast iemand zit kan het nog ongemakkelijk voelen om te praten. Want je ‘moet’ iets zeggen.

 

Hoe wandelcoaching bijdraagt aan het proces

Ik heb ooit eens in een sessie met Playmobil een situatie nagebootst waarin eerst degene naast de persoon zat waartegen gepraat werd. Hij gaf aan dat het eigenlijk best onveilig voelde. Want nu zit ineens iemand ook dichtbij en je ziet degene niet goed. Toen ik vroeg wat fijner zou voelen, kwamen de poppetjes wandelend naast elkaar. Bij het zien van dit beeld voelde hij opluchting en ruimte.

Met het lopen vinden klanten het juist fijn als er even een stilte valt. Het voelt niet ongemakkelijk, want je bent toch aan het wandelen en het geeft je tijd om na te denken en de natuur even in je op te nemen. In deze stiltes ontstaan vaak inzichten.

Hoe een christelijke wandelcoach beter aansluit op jouw leven

Als je als christen op zoek bent naar hulp, valt dit niet altijd mee. Zeker niet in Noord-Brabant, waar ik woon. Ook met de opkomst van spiritueel coaches, die vanuit meerdere achtergronden werken, zoals het boeddhisme. Het is als christen niet altijd gemakkelijk om door de bomen het bos te zien. Ik krijg vaak terug van klanten dat het op websites niet duidelijk is of een coach wel of niet christelijk is. Ook moeten ze er vaak verder voor reizen of kom je al snel in de wat grotere organisaties terecht, wat niet altijd wenselijk is. 

Een christelijke wandelcoach snapt de struggles waar christenen tegenaan lopen binnen het geloof, binnen een kerk of een binnen een gelovige gemeenschap. Mensen worstelen bijvoorbeeld met grenzen stellen, omdat ze vinden dat ze vanuit het geloof naastenliefde moeten tonen. 

Ook de waarden en normen bij niet-gelovigen die zijn opgebouwd vanuit de christelijke identiteit, herken en begrijp ik. Als het goed is komen ze zelfs overeen. Mensen die niet gelovig zijn, maar wel een christelijke opvoeding hebben gehad, hebben baat bij christelijke wandelcoaching. 

Veel problemen die in je leven ontstaan, kun je herleiden naar je jeugd en de dingen die je geleerd is. Bepaalde patronen die je aangeleerd is, gedachten die je zijn meegegeven en waar je naar bent gaan leven. Ik kan daarin als christelijk coach helpen ontdekken, herkennen en doorbreken, als dit nodig is natuurlijk.

Hoe werkt christelijke wandelcoaching?

Het christelijk coachen zit ‘m bij mij niet zozeer in de gespreksvoering over het geloof. Want ik coach ook mensen die niet geloven. Het is dan ook geen hoofdthema voor de mensen die bij mij komen. Het is meestal omdat ze vastlopen in het leven, door stress, door verlies, door iets ingrijpends waardoor ze tijdelijk uit balans zijn. Daar gaat de coaching over. Het geloof, en de christelijke coaching, komt vooral terug in wie ik ben en wat ik doe. Er is ruimte om tot rust te komen en je veilig te voelen. Ik luister zonder oordeel, kijkend zoveel mogelijk zoals Jezus zou willen dat ik kijk. En dat is iets wat ik niet zelf kan, maar waar ik voor bid. En dat is dat stukje wat niet uit te leggen is, maar wat alleen ervaren kan worden.

En daar waar het van het belang is, komt het geloof ook zeker ter sprake. Dit kan bijvoorbeeld door te praten over het godsbeeld. Dit beeld is namelijk in veel gevallen door de omstandigheden ook beschadigd. Maar soms is het puur en alleen ervaringen uitwisselen. Want ik weet inmiddels dat ik absoluut niet de enige ben die enorm heeft geworsteld met het christelijke geloof, en het geloven op zich. Ik heb daar destijds ook anderen voor nodig gehad om uit deze struggles te komen.

Er zijn talloze coaches. Maar hoe weet je nu welke coach passend voor jou is? Uiteindelijk is het een kwestie van ervaren. Daarom bied ik altijd een gratis kennismaking aan, omdat je je toch goed bij elkaar moet voelen. Hieronder een paar tips om de selectie nog makkelijker te maken.

Tip 1: besluit of je een gelovige wandelcoach wilt

Als niet-gelovige kan het een drempel zijn om voor een gelovige coach te kiezen terwijl het voor een gelovige weer een drempel kan zijn om voor een niet-gelovige coach te kiezen. Ik ben zelf gelovig, maar ik werk zowel met christenen als niet-christenen. Doordat ik gelovig ben begrijp ik de worsteling met het leven en de christelijke eisen/verwachtingen goed. Maar ook als je niet christelijk bent of gelooft dat er ‘iets’ is, maar nog geen idee wat, kan ik jou coachen. Ik respecteer jou en de manier waarop je in het leven staat. Dat maakt je uniek. Ik geloof dat God door mensen heen werkt en mensen aan elkaar verbindt om tot herstel te komen. Ik kijk naar jou als persoon en niet naar jouw geloof.

Tip 2: Bedenk je waar je wilt wandelen

Je hebt christelijke wandelcoaches door heel Nederland. Maar ik kan me voorstellen dat je geen zin hebt om uren te rijden voor je wandeling. Ik woon bijvoorbeeld in Wijk en Aalburg, in het rivierengebied van Noord-Brabant, net boven Den Bosch. Een heerlijke plek om te wandelen en je hoofd leeg te lopen. 

Als jij een goed gevoel bij een coach hebt, kun je zelf de afweging maken of de afstand het waard is. Zelf heb ik jaren terug een traject gevolgd in Apeldoorn. Daar moest ik dus ook voor op-en-neer rijden. Nu heb ik zelf geen hekel aan autorijden, dat scheelt. En ik vond het erg prettig om in een totaal andere omgeving te zijn, waarin mijn brein weer even geprikkeld werd.

Mocht je met mij willen wandelen en woon je wat verder weg, neem dan contact met me op en dan vinden we samen een passende oplossing. We maken bijvoorbeeld de wandelingen gewoon wat langer!

Tip 3: Kijk welke werkwijze bij jou past

Er zijn veel verschillende manieren van werken. Is voor jou de werkwijze van de coach belangrijk of kies je puur op basis van de persoon?

Ik werk bijvoorbeeld vanuit een contextuele en systeemgerichte achtergrond. Dit houdt in dat we samen kijken naar hoe ervaringen uit het verleden doorwerken in het heden. Familiesystemen zijn hierin ook belangrijk.

Ik neem ook een stukje gezondheid mee. Zoals ik al eerder zei, is het wandelen niet voor niks. We kijken welke kleine aanpassingen in je leefpatroon ervoor zorgen dat jij beter in je vel zit. Maar ook een stukje bewustwording is hierin belangrijk. Denk aan de invloed van hormonen of de invloed van je brein op je gedrag.

Tip 4: Bedenk welke natuur jouw voorkeur heeft

Ben jij een strandmens, hou je van het stromen van de rivier? Geniet je van boswandelingen of trekken de stadsparken jou juist, met veel mensen en spelende kinderen? Ik woon in Brabant aan de Maas, dus bij mij zit je goed met rivieren en weidse landschappen.

Wandelcoaching: de natuur prikkelt en ontprikkelt tegelijk

Een tijdje terug liep ik met een klant langs de Maas. Dat is mijn favoriete plek om te lopen. Het is er heerlijk rustig. Het water en het groen van het gras en de bomen doet ook echt iets met je. Het prikkelt en ontprikkelt tegelijk. Het geeft het brein op een natuurlijke wijze stimulans. Zo vertelde de klant over een probleem waar ze eigenlijk al 2 weken mee liep. Ze had telkens op het punt gestaan om tussendoor contact met mij op te nemen, maar ze had toch gewacht tot de uiteindelijke sessie. We waren nog maar net aan het lopen. Ik gaf haar een vraag terug nadat zij haar verhaal had gedaan en daarna zeiden we even niks meer. We liepen door, tussen een rij bomen, de wind langs ons heen. En ineens kwam het antwoord wat zij nodig had. Niet door mij gegeven, niet door de natuur, maar vanuit zichzelf. Dan is het des te krachtiger.

 

"Ik kon echt overal over praten. En het wandelen vind ik echt een aanrader, vooral als je nog nooit een coaching hebt gehad. Er vallen geen stiltes, het is luchtig en je voelt je niet ongemakkelijk door stil op een stoel te zitten. "
balans
Daniëlle

Heb je ook interesse in wandelcoaching?

You may also like